ПОЛОЖЕН ИСПИТ ХУМАНОСТИ
11.02.2012

Протеклог викенда, у насељу Кованлук, поред Новог гробља у Градској општини Палилула, одвијала се права драма у спашавању бескућника, Милорада Огњеновића. Прво је у Контакт центру – ИНФО 48 општине Палилула (на телефоне 0800 234567;СМС-на број 4826 или путем електронске поште на info48@palilula.eu) уследио позив комшије Лазара Певчића, који је ову општинску службу обавестио да се у близини његове викендице, где чува пчеле, налази човек без огрева и хране и да је животно угрожен. Раднице Управе општине Палилула Драгана Илић и Верица Петковић, алармирале су по уобичајном протоколу надлежне градске службе да реагују у датој ситуацији.

Нажалост у предвиђеном року нико није реаговао. Затим се у акцију спашавања укључио и мобилни тим Управе Градске општине Палилула. Славољуб Ћирић и Наташа Пећић-Костадиновић, уз помоћ службе Министарства унутрашњих послава у Нишу преузели су екипу за Ванредне ситуације Ватрогасног дома и дежурну службу Хитне медицонске помоћи и одвели их на дату локацију. Са главног пута, по речима Славољуба Ћирића, до брвнаре у којој се, одсечен од света, налазио Милорад Огњеновић, прешли смо око 250 метара по снегу висине 80 центиметара. Из неприступачног простора, без елементарних услова за живот, „лагано обучен, хигијенски запуштен са промрзлинама, без личних докумената“ преузет је Милорад Огњеновић и предат служби Геронтолошког центра Ниш. Социјална радница овог центра Нада Дејановић сачинила је записник и сместила овог нашег суграђанина у објекат Прихватне станице.

Још један испит хуманости је положен. Захваљујући бројним појединцима надлежних служби, савесним грађанима-комшијама  спашен је још један људски живот. Зато у нашем извештају наводимо и њихова имена, јер у условима венредне ситуације изазване снежним наносима и ниском темпаратуром, њихова пожртвованост и одговорност заслужује пажњу. (Текст и фото Д.Видојковић)